|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
czw, 11 mar 2010 - 18:03
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,071 Rozpoczętych tematow: 71 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: z Kondominium Nr użytkownika: 383 |
Czy jest jakiś program dla Windows do przechwytywania z analogowej TV który jednocześnie przechwytuje napisy (te dla niesłyszących) z teletekstu (albo chociaż cały strumień teletekstu) i zapisuje je do osobnego pliku?
Teoretycznie można się podłączyć do "zdalnego" grafu w GraphEdit / GraphStudio i przechwycić wyjście pinu "VBI" filtra przechwytywania wideo, ale nie udało mi sie tego zrobić. Mam zarejestrowany plik "proppage.dll" (który jest konieczny do łączenia się ze zdalnymi grafami w Viście), ale gdy oglądam/przechwytuję TV w VirtualDubie, nie mogę podłączyć żadnego filtra do pinu "VBI". Z kolei graf używany przez iuVCR wcale nie jest widoczny dla GraphStudio / GraphEdit. Zbudowanie osobnego grafu do przechwytywania teletekstu w trakcie przechwytywania obrazu nie jest możliwe, bo filtr do przechwytywania nie może być używany przez dwa grafy jednocześnie. Kiedy zbuduję nowy graf w GraphStudio, mogę nim przechwytywać teletekst (pewnie dałoby się jednocześnie przechwytywać w nim również obraz i dźwięk, ale podejrzewam że doszłoby do desynchronizacji). Z przechwyconego strumienia da się wyciągnąć napisy programem TTSubRipper. Wprawdzie nie obsługuje on polskich znaków, ale to się da załatwić skryptem napisanym w Perlu. Linuksowe programy do obróbki VBI oparte o libzvbi okazały się niezgodne ze strumieniami przechwyconymi pod Windowsem (zresztą to nic dziwnego, architektura linuksowych sterowników kart TV jest zupełnie inna - dostarczają one osobny plik urządzenia /dev/vbi0). ChrisTV nie ma własnego dekodera teletekstu - korzysta z tego obecnego (a raczej nieobecnego, w przypadku Visty) w systemie Windows, ale przechwytywać teletekstu nie umie. Program ATV2000 ma filtr DirectShow pod nazwą "Teletext Decoder" który niby umożliwia zrzucenie napisów z teletekstu do pliku tekstowego, ale próba wykorzystania tej funkcji kończy się błędem. VirtualDub, Virtual VCR i iuVCR nie umożliwiają przechwytywania niczego z obszaru VBI. Pewnie dałoby się dorobić taką funkcjonalność to VirtualDuba... i gdybym umiał, zrobiłbym to. Należałoby po prostu dodać możliwość podłączenia odpowiedniego filtra ("VBI Codec" dla Visty, "WST Codec" dla XP) do pinu "VBI" i zrzucenia jego wyjścia do pliku. Nie mam wystarczająco dużych doświadczeń z DirectShow aby to zrobić. Czy przychodzi Wam do głowy inny sposób? Na razie mogę przechwytywać teletekst albo obraz, ale nie obie rzeczy jednocześnie... Pytam głównie z ciekawości, bo nie mam problemów ze słuchem i te napisy właściwie nie są mi potrzebne (a nie jestem na tyle zdesperowany aby używać Windows Media Center (Mój system to Vista Ultimate 32-bit, a karta to LeadTek WinFast TV2000 XP Deluxe z ostatnimi stabilnymi sterownikami od producenta.) -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
Oby trąba twojego słonia nie trafiła w kaktusy... |
|
|
|
czw, 11 mar 2010 - 19:50
|
||
![]() ®Profesjonalista ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 1,545 Rozpoczętych tematow: 22 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Supraśl Nr użytkownika: 47 |
Może się przyda, a może nie
To jest graf zrobiony od zera tj. bez podczepiania się do jakiejkolwiek aplikacji. Pin VBI jest wolny i do zagospodarowania -------------------- 130F02041B18AB "... a gdybym był młotkowym, w fabryce z młotkiem szalał..."
|
|
|
|
||
czw, 11 mar 2010 - 20:01
|
||
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,071 Rozpoczętych tematow: 71 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: z Kondominium Nr użytkownika: 383 |
Dzięki.
Ja przechwytuję teletekst dość prostym grafem: Mam opracowaną metodę wyciągania napisów z przechwyconego strumienia (program TTSubRipper + własny skrypt w Perlu). Wszystko zostanie opublikowane jak tylko upewnię się, że działa wystarczająco dobrze Jedyny problem w tym, że nie mogę nagrywać filmu i napisów jednocześnie -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
Oby trąba twojego słonia nie trafiła w kaktusy... |
|
|
|
||
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|