|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
nie, 27 kwi 2008 - 17:41
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 3 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: nie, 27 kwi 08 Nr użytkownika: 13,743 |
Witam, jestem nowym uzytkownikem forum.Chciałbym was prosic o pomoc, czy możecie mi polecic program którym zmienie dzwięk w filmie z AC# na Lame mp3.I nie jestem dobrym informatykiem dlatego chciałbym aby nie trzeba było wycinac ścieżek dzwiękowych albo coś w ty stylu. Z góry dziękuje i Pozdrawiam.
|
|
|
|
pon, 28 kwi 2008 - 08:02
|
|
![]() videoaudio.pl ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 383 Rozpoczętych tematow: 3 Dołączył: wto, 11 mar 08 Nr użytkownika: 13,417 |
Najprostrzym sposobem jaki moge ci podać jest użycie vdub. Aby kodować ac3 >lame musisz miec zaistalowane wcześniej ac3acm.acm ( do odczytu) oraz lameacm.acm ( do zapisu). Masz je standardowo w paczkach, a jak nie to doinstaluj. Będą one widoczne w okienku Audio>compression. Wcześniej zaznacz Audio>full processing mode. Wideo zaznacz direct stream copy.
-------------------- |
|
|
|
pon, 28 kwi 2008 - 08:05
|
|
![]() VideoAudio.pl Team Grupa: Administrator Postów: 3,520 Rozpoczętych tematow: 165 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Jarocin Nr użytkownika: 6 |
Wczyaj film do VDM. W tym artykule odszukaj fragment dotyczący konwersji dźwięku i rób jak jest opisane. Przy zapisie ustaw Direct Stream Copy i zapisz plik pod nową nazwą.
Choć uważam, że wygodniej jest wyciągnąć ścieżkę do osobnego pliku, przepuścić ją np. przez Belight i połączyć ponownie z obrazem. -------------------- |
|
|
|
pon, 28 kwi 2008 - 09:36
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,323 Rozpoczętych tematow: 89 Dołączył: pon, 01 maj 06 Skąd: Elbląg Nr użytkownika: 7,596 |
Oczywiście VirtualDub nie jest jedyną możliwością - można np. skorzystać z Avidemux albo MediaCoder.
|
|
|
|
pon, 28 kwi 2008 - 12:42
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 3 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: nie, 27 kwi 08 Nr użytkownika: 13,743 |
Dzięki za odpowiedzi, Kruszon a ja chcę zmienic tylko format dzwięku i jak to zrobic aby nie trzeba było także bawic sie z formatem video. I dlaczego tak długo trwa zmiana? Pozdrawiam.
|
|
|
|
pon, 28 kwi 2008 - 21:03
|
|
![]() videoaudio.pl ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 383 Rozpoczętych tematow: 3 Dołączył: wto, 11 mar 08 Nr użytkownika: 13,417 |
CYTAT ja chcę zmienic tylko format dzwięku i jak to zrobic aby nie trzeba było także bawic sie z formatem video Przeczytaj jeszcze raz mój post. lame acm jak nie masz, ac3 acm jak też nie masz. CYTAT dlaczego tak długo trwa zmiana To jest normalna kompresja z formatu dvd na mp3 pełnego filmu. Musi tyle trwać. Zależy to m.in. od twojego procka. Vdub pokaże ile pozostało czasu. W międzyczasie spokojnie idź sobie zrobić herbatkę -------------------- |
|
|
|
pon, 28 kwi 2008 - 23:05
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,323 Rozpoczętych tematow: 89 Dołączył: pon, 01 maj 06 Skąd: Elbląg Nr użytkownika: 7,596 |
Jeśli plikiem źródłowym jest AVI...
VirtualDub Ściągnij kodeki AC-3 ACM i Lame MP3 ACM, rozpakuj i zainstaluj (prawy klawisz na pliku .inf i opcja Zainstaluj). Video > Direct stream copy Audio > Full processing mode Audio > Conversion... > Channels = Stereo Audio > Compression... > wybór kodeka Lame i jednego z ustawień Avidemux Video = Copy Audio = MP3 (LAME) (audio) Filters > Mixer = Stereo (audio) Configure - ewentualna zmiana ustawień kodeka audio Przy zapisie nowego pliku należy oprócz nazwy wpisać też rozszerzenie. MediaCoder Zakładka Audio - Source = Auto Select - Encoder = LAME MP3 (w prawym panelu możne zmienić ustawienia kodeka aduio) - Resample = Original - Channel = Stereo Zakładka Video Włączenie Copy Video Container = AVI Zakładka Muxer - Auto Select albo Disable Zakładka Picture - wyłączenie Frame Rate @TMK123 Nie napisałeś o jaki kontener/format wideo chodzi... |
|
|
|
wto, 29 kwi 2008 - 15:09
|
|
|
Chodzi mi o zmiane formaty audio z ac3 na lame mp3 i o zmiane formatu video z rmvb na xvid.
|
|
|
|
wto, 29 kwi 2008 - 21:09
|
|
|
|
|
|
śro, 30 kwi 2008 - 08:06
|
|
![]() VideoAudio.pl Team Grupa: Administrator Postów: 3,520 Rozpoczętych tematow: 165 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Jarocin Nr użytkownika: 6 |
Chodzi mi o zmiane formaty audio z ac3 na lame mp3 i o zmiane formatu video z rmvb na xvid. W takim razie rzeczytaj cały artykuł z linku jaki Ci wskazałem. Jeśli będziesz mał jakieś pytania odnośnie konwersji, to pytaj (jak wcześniej napisał Placio) w dziale RMVB. -------------------- |
|
|
|
śro, 30 gru 2009 - 14:44
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 43 Rozpoczętych tematow: 22 Dołączył: czw, 16 mar 06 Nr użytkownika: 6,077 |
MediaCoder Zakładka Audio - Source = Auto Select - Encoder = LAME MP3 (w prawym panelu możne zmienić ustawienia kodeka aduio) - Resample = Original - Channel = Stereo Zakładka Video Włączenie Copy Video Container = AVI Zakładka Muxer - Auto Select albo Disable Zakładka Picture - wyłączenie Frame Rate @TMK123 Nie napisałeś o jaki kontener/format wideo chodzi... A ja mam takie pytanko odnośnie MediaCoder, bo podczas uruchamiania mediacoder włącza razem ze sobą przeglądarkę i stronę mediacoder, czy da się wyłączyć żeby tylko mediacoder się uruchamiał ? |
|
|
|
śro, 30 gru 2009 - 15:53
|
|
Jeśli z jakiegoś powodu zaznaczenie Skip this page on next startup 'nie działa', dodaj odpowiedni wpis w pliku prefs.xml.
KOD <node key="overall.ui.noWelcome">4582</node> Przy czym liczba w >< to numer wersji programu. Zawartość pliku prefs.xml zaraz po instalacji z wyłączonym 'powitaniem': KOD <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<MediaCoderPrefs><node key="overall.ui.param">700,640,162,64</node><node key="overall.ui.noWelcome">4582</node></MediaCoderPrefs> |
|
|
|
śro, 30 gru 2009 - 16:26
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 43 Rozpoczętych tematow: 22 Dołączył: czw, 16 mar 06 Nr użytkownika: 6,077 |
Jeśli z jakiegoś powodu zaznaczenie Skip this page on next startup 'nie działa', dodaj odpowiedni wpis w pliku prefs.xml. KOD <node key="overall.ui.noWelcome">4582</node> Przy czym liczba w >< to numer wersji programu. Zawartość pliku prefs.xml zaraz po instalacji z wyłączonym 'powitaniem': KOD <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <MediaCoderPrefs><node key="overall.ui.param">700,640,162,64</node><node key="overall.ui.noWelcome">4582</node></MediaCoderPrefs> Działa, Dzięki wielkie |
|
|
|
nie, 07 lut 2010 - 13:08
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1 Rozpoczętych tematow: 0 Dołączył: nie, 07 lut 10 Nr użytkownika: 15,401 |
Najprostszym sposobem na przekonwertowanie pliku AC3 5.1 na MP3 to użycie programu HeadAC3he.
Żeby jednak uzyskać plik MP3, trzeba najpierw dodać do folderu z programem HeadAC3 brakujące biblioteki np. lame_enc.dll, azid.dll itp. Naciskając przycisk Options możemy ustawić parametry kodowania (naciskamy 2-krotnie by wyświetlić wszystkie zakładki). W ten sposób otrzymujemy plik MP3 2-kanałowy. |
|
|
|
nie, 07 lut 2010 - 14:56
|
|
Najprostszym sposobem na przekonwertowanie pliku AC3 5.1 na MP3 to użycie programu HeadAC3he. ... Jesteś pewien...? Wcześniej w temacie nikt nie pisał o samym pliku AC3 - raczej o audio AC3 w pliku AVI. W przypadku oddzielenia audio i osobnej konwersji, wolę skorzystać np. z BeHappy, eac3to albo... foobar2000. |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |