| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
pon, 06 lut 2012 - 13:54
|
|
|
Już coś wiem ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 159 Rozpoczętych tematow: 35 Dołączył: czw, 23 lis 06 Nr użytkownika: 9,869 |
Witam.
Mam pewien pomysł, ale nie wiem czy jest to możliwe? Nie znam jeszcze aż tak dobrze standardu mkv. Otóż zagadnienie polega na tym. plik ma jakieś ścieżki dźwiękowe, 1, 2..10... ile dusza zapradnie i można je sobie wybierać. Moja sytuacja przedstawia się następująco. Mam dwie ścieżki w których można wyróżnić następujące fragmenty (myślowe wyróżnienie fragmentów jednego pliku): ścieżka 1: I teraz tak. Ścieżka 1 (oryginalna) pozostaje bez zmian, ale ścieżkę nr2 chciałbym zrobić w dwóch wersjach, czyli: ścieżka 2A Oczywiście można to rozwiązać w ten sposób, że do pliku dołączy się 3 plik MP3/AAC ze zmiksowanym dźwiękiem, ale to dodatkowe MB`y, powielenie czegoś co jest. I zastanawia mnie, czy można rozwiązać to jakoś inaczej? Stworzyć jakiś "szkielet" który zarządzałby materiałem i przykłądowo po wybraniu ścieżki nr3 (tej zmiksowanej), przy odtwarzaniu wybrał by odpowiednie fragmenty audio i "zmontował" z obrazem? Wiem, że mkv ma dość szerokie możliwości, dlatego pomyślałem sobie, czy nie da się czegoś takiego też zrobić? Jeśli ktoś zna się na tym, to chętnie zapoznam się z tym Pozdrawiam. |
|
|
|
sob, 11 lut 2012 - 12:23
|
|
|
Już coś wiem ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 159 Rozpoczętych tematow: 35 Dołączył: czw, 23 lis 06 Nr użytkownika: 9,869 |
Hmm.. Prawie tydzień mija i odpowiedzi brak? Coś nieprawdopodobnego
Do pliku mkv dodaję dwa pliki audio ścieżka1.mp3 ścieżka2.mp3 i teraz chcę zrobić by przy odtwarzaniu pliku mkv mieć do wyboru 3 ścieżki dźwiękowe, które przedsawiają się: ŚCIEŻKA A ścieżka1.mp3 [00:00 - 22:00] ŚCIEŻKA B ścieżka1.mp3 [00:00 - 01:00] + ścieżka2.mp3 [01:00 - 21:00] + ścieżka1.mp3 [21:00 - 22:00] ŚCIEŻKA C ścieżka 2.mp3 [00:00 - 22:00] Czy jest możliwe rozwiązać to, bez uprzedniego miksowania i dodawania osobnych 3 ścieżek? PS. Przepaszam, że post pod postem, ale nie mam aktywej opcji "edycji" postu. |
|
|
|
sob, 11 lut 2012 - 13:46
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 40 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 22 lut 11 Nr użytkownika: 15,852 |
Nie, nie jest to możliwe.
Mógłbyś co najwyżej obejść to w inny sposób, ale wiązałoby się to z domuxowaniem dodatkowych dwóch minut materiału (video oraz obie ścieżki audio) i swtorzeniem "edycji" (ordered chapters), a odtwarzanie takiego pliku (z zamierzonym efektem) byłoby możliwe tylko na pc z użyciem haali media splittera lub mplayera. Moim zdaniem gra nie warta świeczki. |
|
|
|
pią, 09 mar 2012 - 15:25
|
|
|
Jeśli da się odtworzyć na PC to na początek wystarczy
Przeglądając inne tematy, natknałem się na sytuację, gdzie ktoś chciał "dodać" to istniejącego już pliku, fragment materiału który razem z istniejacym, tworzył by alternatywną wersję. Zamiast dwóch plików po np. 100mb (rózniących się tylko o ten fragment), ma nadal jeden plik 100MB (może 105 A i nasuwa mi się pytanie. Skoro mam juz skompresowany plik mp4, to czy nie będzie problemu z dołączeniem innego pliku mkv(mp4) - nie będzie probelmu z kompatybilnością? Z XviD`em częst się zdażało, że kożystająć z takich samych ustawień kompresujać plik jeden, a drugi po dwóch dniach (te same ustawienia!) to i tak nie mogłem ich połączyć bez ponownej rekompresji - co dla mnie było nielogiczne... |
|
|
|
nie, 11 mar 2012 - 02:12
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,372 Rozpoczętych tematow: 90 Dołączył: pon, 01 maj 06 Skąd: Elbląg Nr użytkownika: 7,596 |
A i nasuwa mi się pytanie. Skoro mam juz skompresowany plik mp4, to czy nie będzie problemu z dołączeniem innego pliku mkv(mp4) - nie będzie probelmu z kompatybilnością? Nie powinno być problemów, jeśli pliki będą miały te same właściwości. Z XviD`em częst się zdażało, że kożystająć z takich samych ustawień kompresujać plik jeden, a drugi po dwóch dniach (te same ustawienia!) to i tak nie mogłem ich połączyć bez ponownej rekompresji - co dla mnie było nielogiczne... To zależy od użytego oprogramowania. |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |