IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj

Reply to this topicStart new topic
> Nietypowe "miksowanie" ścieżek audio, łaczenie przy odtwarzaniu
Fazi22
post pon, 06 lut 2012 - 13:54
Post #1

Już coś wiem

Grupa: Użytkownik
Rozpoczętych tematow: 35
Nr użytkownika: 9,869

Witam.
Mam pewien pomysł, ale nie wiem czy jest to możliwe? Nie znam jeszcze aż tak dobrze standardu mkv. Otóż zagadnienie polega na tym. plik ma jakieś ścieżki dźwiękowe, 1, 2..10... ile dusza zapradnie i można je sobie wybierać. Moja sytuacja przedstawia się następująco. Mam dwie ścieżki w których można wyróżnić następujące fragmenty (myślowe wyróżnienie fragmentów jednego pliku):
ścieżka 1:
intro_org, materiał_org, end_org
ścieżka 2:
intro_pl, materiał_pl, end_pl

I teraz tak.
Ścieżka 1 (oryginalna) pozostaje bez zmian, ale ścieżkę nr2 chciałbym zrobić w dwóch wersjach, czyli:
ścieżka 2A
intro_pl, materiał_pl, end_pl
ścieżka 2B
intro_org, materiał_pl, end_org

Oczywiście można to rozwiązać w ten sposób, że do pliku dołączy się 3 plik MP3/AAC ze zmiksowanym dźwiękiem, ale to dodatkowe MB`y, powielenie czegoś co jest. I zastanawia mnie, czy można rozwiązać to jakoś inaczej? Stworzyć jakiś "szkielet" który zarządzałby materiałem i przykłądowo po wybraniu ścieżki nr3 (tej zmiksowanej), przy odtwarzaniu wybrał by odpowiednie fragmenty audio i "zmontował" z obrazem?
Wiem, że mkv ma dość szerokie możliwości, dlatego pomyślałem sobie, czy nie da się czegoś takiego też zrobić? Jeśli ktoś zna się na tym, to chętnie zapoznam się z tym smile.gif

Pozdrawiam.
Go to the top of the page

+Quote Post
Fazi22
post sob, 11 lut 2012 - 12:23
Post #2

Już coś wiem

Hmm.. Prawie tydzień mija i odpowiedzi brak? Coś nieprawdopodobnego ashamed0004.gif Zwykle odpowiedź na jakikolwiek problem, była wieczorem tego samego dnia, na Tym portalu. Ale może za bardzo zamotałem i przez to mój problem jest niejasny confused0083.gif To może inaczej.

Do pliku mkv dodaję dwa pliki audio
ścieżka1.mp3
ścieżka2.mp3

i teraz chcę zrobić by przy odtwarzaniu pliku mkv mieć do wyboru 3 ścieżki dźwiękowe, które przedsawiają się:
ŚCIEŻKA A
ścieżka1.mp3 [00:00 - 22:00]

ŚCIEŻKA B
ścieżka1.mp3 [00:00 - 01:00] + ścieżka2.mp3 [01:00 - 21:00] + ścieżka1.mp3 [21:00 - 22:00]

ŚCIEŻKA C
ścieżka 2.mp3 [00:00 - 22:00]

Czy jest możliwe rozwiązać to, bez uprzedniego miksowania i dodawania osobnych 3 ścieżek?

PS. Przepaszam, że post pod postem, ale nie mam aktywej opcji "edycji" postu.

+Quote Post
MokrySedeS
post sob, 11 lut 2012 - 13:46
Post #3

Nowicjusz
*

Rozpoczętych tematow: 1
Nr użytkownika: 15,852

Nie, nie jest to możliwe.
Mógłbyś co najwyżej obejść to w inny sposób, ale wiązałoby się to z domuxowaniem dodatkowych dwóch minut materiału (video oraz obie ścieżki audio) i swtorzeniem "edycji" (ordered chapters), a odtwarzanie takiego pliku (z zamierzonym efektem) byłoby możliwe tylko na pc z użyciem haali media splittera lub mplayera. Moim zdaniem gra nie warta świeczki.

+Quote Post
Fazi22
post pią, 09 mar 2012 - 15:25
Post #4

Już coś wiem

Jeśli da się odtworzyć na PC to na początek wystarczy smile.gif De fakto, sa to tylko testy, a i chciałbym się nauczyć takie rzeczy robić, w razie gdyby kiedyś przyszło mi rozwijać ten kierunek.

Przeglądając inne tematy, natknałem się na sytuację, gdzie ktoś chciał "dodać" to istniejącego już pliku, fragment materiału który razem z istniejacym, tworzył by alternatywną wersję. Zamiast dwóch plików po np. 100mb (rózniących się tylko o ten fragment), ma nadal jeden plik 100MB (może 105 smile.gif MB) a tyko w opcjach wybiera jaką wersję chce oglądać. Może to spisało by się w moim przypadku? Jednak nie wiem jak taki zabieg wykonać sad.gif Prosił bym o porady w kilku podpunktach.

A i nasuwa mi się pytanie. Skoro mam juz skompresowany plik mp4, to czy nie będzie problemu z dołączeniem innego pliku mkv(mp4) - nie będzie probelmu z kompatybilnością? Z XviD`em częst się zdażało, że kożystająć z takich samych ustawień kompresujać plik jeden, a drugi po dwóch dniach (te same ustawienia!) to i tak nie mogłem ich połączyć bez ponownej rekompresji - co dla mnie było nielogiczne...

+Quote Post
Placio74
post nie, 11 mar 2012 - 02:12
Post #5

®Profesjonalista
Ikona grupy

Grupa: Administrator
Rozpoczętych tematow: 90
Nr użytkownika: 7,596

CYTAT(Fazi22 @ pią, 09 mar 2012 - 15:25) *
A i nasuwa mi się pytanie. Skoro mam juz skompresowany plik mp4, to czy nie będzie problemu z dołączeniem innego pliku mkv(mp4) - nie będzie probelmu z kompatybilnością?
Nie powinno być problemów, jeśli pliki będą miały te same właściwości.

CYTAT(Fazi22 @ pią, 09 mar 2012 - 15:25) *
Z XviD`em częst się zdażało, że kożystająć z takich samych ustawień kompresujać plik jeden, a drugi po dwóch dniach (te same ustawienia!) to i tak nie mogłem ich połączyć bez ponownej rekompresji - co dla mnie było nielogiczne...

To zależy od użytego oprogramowania.

+Quote Post
Google Bot

Google Ads

Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Collapse

> Podobne tematy

Temat Odpowiedzi Autor tematu: Wyświetleń Ostatnia akcja
No New Posts Audio DD 2.0 do DD 5.1
2 Uruk 657 niedziela, 05 luty 2012 - 13:17
Ostatni post: Soundtrax
No New Posts audio z DVD do jednego pliku
4 covo 742 piątek, 11 luty 2011 - 21:17
Ostatni post: covo
No New Posts Topic has attachmentsAudioConverter ma problem z dzwiękiem A_AC3
8 casioman 3,676 czwartek, 12 sierpień 2010 - 20:25
Ostatni post: casioman
No New Posts Topic has attachmentsAudio-title
Problem z utworzeniem rozdziałów i podlinkowaniem
2 Józef K. 1,525 poniedziałek, 14 styczeń 2008 - 17:38
Ostatni post: Józef K.
No New Posts Audio nie zsynchronizowane z obrazem
1 mate_ 1,916 niedziela, 09 grudzień 2007 - 16:19
Ostatni post: Placio74
No New Posts Topic has attachmentsAudio, video and/or subs could not be muxed - Diko 2.31
21 janek 4,416 czwartek, 16 sierpień 2007 - 11:56
Ostatni post: Placio74
No New Posts nietypowe zabezpieczenie DVD - jak je obejść ?
10 DVD_amator 3,235 czwartek, 10 maj 2007 - 09:45
Ostatni post: DVD_amator
No New Posts Audio 5.1 ?
1 Linux_User 2,114 czwartek, 15 marzec 2007 - 15:24
Ostatni post: Kruszon
No New Posts Audio Cd do Dvd Audio
2 grabol 1,906 sobota, 02 grudzień 2006 - 18:09
Ostatni post: grabol
No New Posts Audio discrepancy in input stream...24 ms audio missing
4 Fonon 1,481 wtorek, 21 marzec 2006 - 11:01
Ostatni post: Fonon

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 23 maj 2012 - 10:55

Zabronione jest bez zgody właściciela wyrażonej na piśmie; kopiowanie, powielanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych lub innych treści Serwisu.