|
||||||||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
sob, 06 lut 2010 - 14:27
|
|
![]() Bywalec ![]() ![]() Grupa: Przyjaciółka serwisu Postów: 50 Rozpoczętych tematow: 21 Dołączył: nie, 12 lut 06 Skąd: Edinburgh, Szkocja Nr użytkownika: 3,405 |
Witam. Nawet nie wiem pod jakim tytułem mam szukać na forum tematu, więc zaczynam nowy . Mam napisy w formacie txt i odtwarzacz Philipsa. Zauważyłam, że nie odtwarza tych, które mają kwadratowe nawiasy [ Jeśli nawias jest taki { , jest ok. Próbowałam edytować plik tekstowy i zamienić nawiasy na prawidłowe, ale wtedy napisy lecą zdecydowanie za szybko. Nie wiem, co powinnam zrobić i jakie znaczenie mają te nawiasy. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
|
|
|
|
sob, 06 lut 2010 - 14:59
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 1,883 Rozpoczętych tematow: 74 Dołączył: pon, 01 maj 06 Skąd: Elbląg Nr użytkownika: 7,596 |
To są po prostu dwa różne formaty napisów - MPL2 i mDVD.
MPL2 jest formatem czasowym (czas wpisany w dekasekundach). mDVD jest formatem klatkowym. Choć wydawałoby się że różnią się tylko nawiasami, to wewnątrz nawiasów są kompletnie inne wartości i w innych jednostkach. Skorzystaj np. z Subtitle Workshop (bądź innego edytora) i wykonaj konwersję do mDVD (ewentualnie SubRip (.srt)). BTW W niektórych odtwarzaczach (a szczególnie SubEdit-Player) jest możliwość konwersji. |
|
|
|
sob, 06 lut 2010 - 16:17
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 1,377 Rozpoczętych tematow: 60 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: धर्म Nr użytkownika: 383 |
Muszę ostrzec, że czasem (z przyczyn których nie udało mi się ustalić) Subtitle Workshop źle przelicza format klatkowy na czasowy (lub odwrotnie).
W razie kłopotów warto wypróbować edytorek Subtitle Edit (nie mylić z SubEdit Playerem). CYTAT napisy w formacie txt Niestety rozszerzenie TXT jest stosowane do wielu różnych formatów, przez co łatwo się pomylić... O ile wiem, żaden Philips nie obsługuje MPL2. Najbezpieczniejszy dla stacjonarek powinien być SRT. -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 11.03.2010)
Oby trąba twojego słonia nie trafiła w kaktusy... |
|
|
|
nie, 07 lut 2010 - 22:17
|
|
![]() Bywalec ![]() ![]() Grupa: Przyjaciółka serwisu Postów: 50 Rozpoczętych tematow: 21 Dołączył: nie, 12 lut 06 Skąd: Edinburgh, Szkocja Nr użytkownika: 3,405 |
Dziękuję ślicznie. Będę miała na jutro zajęcie. Troszkę mi chirurg pociął i pozszywał rękę i siedzę na L4 w domciu i odcisków na tyłku dostaję. Prac domowych nie mogę wykonywać ale...klawiaturka nie przeciąży ręki. Wiedziałam, że na Was zawsze można liczyć! Asia
|
|
|
|
![]() ![]() |