|
||||||||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
pią, 05 mar 2010 - 00:54
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 3 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: pią, 05 mar 10 Nr użytkownika: 15,444 |
Witam wszystkich
To mój pierwszy wpis na tym forum więc z góry przepraszam za możliwe błędy. Jeśli chodzi o obróbkę video to jestem kompletnym laikiem (bawię się tym może od dwóch dni dopiero Ale do rzeczy. Chciałem przekonwertować DVD-R do mkv na podstawie wskazówek w tym artykule: http://www.videoaudio.pl/art-134_konwersja...tolkien1980.htm Wszystko szło ok, aż do momentu wykorzystania AviSynth script creator. Kiedy w polu Video Input podaję ścieżkę do pliku .d2v wyskakuje mi okienko z errorem: AviSynth script error: MPEG2Source: Could not open one of the input files. Dodam jeszcze, że jak wcześniej robiłem ten manewr, tyle że na innym kompie, to wszystko było ok Wie ktoś czym to może być spowodowane i jak rozwiązać ten problem? |
|
|
|
pią, 05 mar 2010 - 01:29
|
|
![]() VideoAudio.pl ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 256 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 29 gru 09 Nr użytkownika: 15,304 |
-------------------- ![]() |
|
|
|
pią, 05 mar 2010 - 14:00
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 3 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: pią, 05 mar 10 Nr użytkownika: 15,444 |
Kolejna próba zakończyła się fiaskiem
Tym razem skrypt wygenerowałem na innym komputerze, na którym nie sprawia to problemu. Potem w skrypcie podmieniłem ścieżki dostępu do plików, aby odpowiadały lokalizacjom na tym komputerze. Błąd pojawia się teraz przy wczytywaniu skryptu w zakładce Input w MeGUI: AviSynth script error: MPEG2Source: Could not open one of the input files. (D:\Filmy\Sherlock Holmes\Kopia\Tymczasowe\Skrypt.avs, line 2) A sam skrypt wygląda tak: LoadPlugin("D:\Program Files\Narzędzia DVD\MeGUI\tools\dgindex\DGDecode.dll") DGDecode_mpeg2source("D:\Filmy\Sherlock Holmes\Kopia\Tymczasowe\ProjektSH.d2v", info=3) LoadPlugin("D:\Program Files\Narzędzia DVD\MeGUI\tools\avisynth_plugin\ColorMatrix.dll") ColorMatrix(hints=true, threads=0) #deinterlace crop( 0, 6, 0, -10) LanczosResize(720,384) # Lanczos (Sharp) #denoise Nie wiem co może być nie tak w tej linii 2;/. Może to info=3 tyle że nie wiem do czego się to odnosi p9p osobiście wolałbym się jeszcze pomęczyć z MeGUI, bo słyszałem o nim wiele pozytywnych opinii, ale jeśli do niczego nie dojdę, to faktycznie chyba się zainteresuję avidemuxem Walka trwa, wszelka pomoc mile widziana |
|
|
|
pią, 05 mar 2010 - 15:33
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 1,651 Rozpoczętych tematow: 63 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: धर्म Nr użytkownika: 383 |
Może zachodzi niezgodność wersji DGIndex i DGDecode. Ich ostatnia wersja jest tutaj, można je podmienić ręcznie (zachowując kopie zapasowe starych wersji).
Zamiast tworzyć plik *.d2v kreatorem MeGUI, można utworzyć go bezpośrednio w DGIndex (może MeGUI xle go wywołuje). -------------------- ConvertTTSubs, matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 08.06.2010)
Oby trąba twojego słonia nie trafiła w kaktusy... |
|
|
|
sob, 06 mar 2010 - 12:57
|
|
|
Jawor wielkie pokłony
Po podmianie wszystko śmiga jak złoto! Dzięki wielkie za pomoc Problem rozwiązany. |
|
|
|
![]() ![]() |